Dobrodosli u mali, mali svet

Svet satkan od malih piča o porodici, drugarima,
muzici, knjigama, hrani, fotografijama,
putovanjima, modi...

петак, 3. фебруар 2012.

World of Sweets/ Svet bombona



Different shapes, colors, taste, size- sweet, sour, fresh, fruit taste, caramel taste, made of chocolate- colorful, one color- soft, hard- however, we will always love them!!!! SWEETS!
It is a moment of magic when something so small causes so many happiness and joys! Advice for today: buy a favorite SWEETS, relax and enjoy!!!!


Raznih oblika, boja, ukusa, veličina- slatke, ljute, kisele, gorke, osvežavajuće, voćne, karamel, čokoladne- šarene, jednobojne- karamele, svilene, tvrde, mekane... kakve god bile, uvek voljene- BOMBONE! 
Magičan je taj trenutak kada nešto tako sitno uspe da izazove niz uživanja i probudi čula (i pokvari zube)! 



One danas uglavnom izgledaju ovako....











Secam se još dok sam bila dete koliko sam ih tamanila!
Naravno, znalo se da je moja kesica samo za mene, a sestrina je bila ta koju smo delili! Jadna moja sestra, trebalo je izboriti se za svoje parče hleba pored mene- profi halapljivca!

U vreme one divne krize, dok smo bili klinci, čak smo i jelku kitili sa njima (pošto smo naravno, pre toga, polupali većinu nakita- tada su bili uglavnom stakleni- gurajući se oko jelke i obarajući je po 160 puta dnevno)! Tako su visile Negro, čuvene žuto-braon karamele, razne voćne Pionirove... Naravno, ni one nisu dugo opstajale, iako su bile otporne na lomljenje... Nikada neću zaboraviti one sunđeraste nežnih boja, koje nam je najčešće tata donosio sa službenih putovanja, ili kamene, od kojih nas posle minutima bole zubi... Naravno, neizostavni su KIKI i gumene bombone (gliste, mede, flasice kokakole, razne voćkice, jaje na oko)...









Tokom srednje škole, uvek sam sa sobom imala Mentol bombone i ceo razred je voleo da svraća do moje klupe. Posle određenog vremena počeli su da me prozivaju sa Bako, bako, daj mi jednu bombonu!, jer je u mom kraju iz kog dolazim (zapadna Srbija), u kome je većina nas imala bake u onom pravom smislu te reči (definicija prave bake- mamina ili tatina mama koja živi na selu, super kuva, pravi odličan sir, najbolje slatko od šumskih jagodica, uštipke sa kajmakom i voli te neizmerno bez obzira koliki si kreten), ta ista baka uvek sa sobom imala bar jedan primerak kesice Mentol bombona i delila ih sitnoj deci oko sebe.


Da ne pričam tek o trenucima iz obdaništa (ili kako smo ga mi zvali- vrtića) kada su se pojavile Tik- Tak bombone, ili genijalne Boni Top (koje sam iz svima nepoznatog razloga volela da stavljam preko hleba namazanog domaćim, divnim ajvarom), pa je svakodnevno par drugara odlazilo u ambulantu ne bi li ih im izvadili iz nosa ili uva, gde su najčešće završavale! 


Sledi fotografija tradicionalnih slatkiša koje sam uslikala dok sam bila u Siriji pre skoro dve godine!
E to je tek bio šok za mentalni sistem, koje napasti pre (pored baklava, koje dok jedete ulažete u svoju skorašnju smrt na najlepši mogući način na svetu )!
Ove lizalice su iste kao one za koje sam, verovatno kao i većina nas, smarala mamu i tatu da mi je kupe najčešće na nekom vašaru,
gde bih se posle par minuta uživanja umorila, i odustajala (pa ih krišom trpala u smeće).
Ipak su krupan zalogaj, čak i za mene! 


Topla preporuka za danas- zgrabiti kesicu svojih omiljenih bombona, i prepustite se užitku! 




2 коментара: